Juf is (te)rug

Wat zou je willen? Dat is volgens mij de mooiste en beste vraag die een leerkracht aan zijn of haar leerling kan stellen. Doorgaans zijn kinderen best bereid om hard te werken, tenzij er iets in de weg staat dat eerst opgelost moet worden. En dat oplossen kan alleen als een leerling zijn of haar wens kenbaar maakt. Elke dag vraag ik me af wat mijn leerlingen zouden willen. Wat hebben ze nodig? Wat kan ik ze geven? Maar de vraag wat de leerlingen aan mij kunnen geven kwam niet in me op, tot gisteren.

Halverwege de schooldag ga ik door mijn rug. Dat gebeurt wel vaker, aangezien ik met mijn 1.80 meter de hele dag contact maak met kinderen die mijn knie net kunnen aanraken als ze op hun tenen staan. Deze keer is het menens. Het doet echt pijn. Mijn collega’s komen uit alle hoeken en gaten om hulp te bieden. Ik besluit het programma wat aan te passen en er een rustige middag van te maken. Met een paar pijnstillers moet het eind van de dag te halen zijn. Ik vertel de kinderen wat ik voel en ze lijken het te begrijpen. We pakken de draad weer op (wel door de knieën natuurlijk, anders doet het zeer)

Met nog een half uur op de klok laat ik mezelf zuchtend zakken op mijn stoel. Mijn lontje wordt steeds korter. De kinderen zijn druk. Tot overmaat van ramp sneeuwt het buiten en willen de kinderen niks liever dan buiten spelen. Het lawaai van de klas in combinatie met de pijn, maakt dat mijn gezicht vertrekt. Ik kan het even niet verbergen. Opeens voel ik een klein handje over mijn rug aaien. Het is de hand van Stef. Een leerling uit groep 3. Hij kijkt me met grote, lieve ogen aan. ‘Niet leuk voor jou juf, dat je pijn hebt enzo’ zegt hij. Ik knipoog naar hem. ‘Bedankt vriendje. Wat ben je toch een icoon.’ Het raakt me.

Stef’s lieve gebaar is alles wat ik nodig heb. Ik zou hem op handen willen dragen, maar nu even niet. Ook ik ben bereid hard te werken voor mijn klas, tenzij er iets in de weg staat dat nog opgelost moet worden.

Foto: Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s