Dankbrief aan mijn eerste klas

Lieve kinderen van mijn allereerste eigen klas,

Mijn eerste eigen klas. Dat werden jullie, krap twee maanden nadat het schooljaar begon. Daarmee leerde ik meteen mijn eerste en belangrijkste les als juf; goed voor jezelf zorgen. Tientallen, misschien wel honderden keren is dat dit schooljaar tegen me gezegd. ‘Zorg je wel goed voor jezelf? Eet je wel genoeg? Pak je wel je rust? Ga je op tijd naar huis?’ Steeds dacht ik aan jullie lieve juf die haar hart en al haar energie gegeven had op de plek waar ik nu sta, waardoor ze noodgedwongen voor haar gezondheid moest kiezen. Ik mocht jullie nieuwe juf zijn, dankzij het vertrouwen dat zij in mij had.

Honderden lesjes heb ik jullie gegeven. Maar toch leerde ik misschien wel meer van jullie, dan jullie van mij. Ik leerde dat ‘niet eerlijk’ of ‘stom’ eigenlijk hetzelfde betekent als te moeilijk of te makkelijk. Jullie hielpen mij m’n mindset te laten groeien. Jullie lieten mij alles ter discussie stellen en van jullie mocht ik mijn fouten maken en toegeven, gevolgd door een lief ‘geeft niks hoor juf’. Ook al zijn jullie pas 7 jaar, er waren momenten waarop jullie oplossingen bedachten voor problemen waar ik in mijn eentje nooit op gekomen was.

Jullie lieten mij inzien dat ik jullie los mocht laten. Soms betekende dit dat jullie best zelf een kopje terug konden brengen naar de koffiekamer. De andere keer betekende dit dat jij beter af was op een andere school.

Het viel niet altijd mee om een goede juf voor jullie te zijn. Er waren dagen dat ik totaal uitgeput en wanhopig was. Mijn geduld en ambitie werden flink op de proef gesteld. Om een goede juf te worden, hoefde ik van jullie niet altijd vrolijk te zijn. Om een goede juf te worden maakte ik een nieuw plan en stond ik de volgende dag weer met een lach in de deuropening.

Jullie hebben elkaar zoveel vergeven. Wat er ook gebeurde, de rust en fijne sfeer keerde altijd terug in de groep. Soms vlogen de meubels door het lokaal, soms werden jullie spullen afgepakt, je rugtas kapot gemaakt, schreeuwde iemand door de klas terwijl JIJ aan het praten was, kreeg ‘dat kind’ weer een woedeaanval, had je ruzie op het schoolplein of ongelukken bij de gym; overal viel over te praten en excuses werden aanvaard. Altijd.

Maar het allerbelangrijkste wat ik jullie wil vertellen is dat ik ongelooflijk trots op jullie ben. Op jullie eerlijkheid, jullie dappere daden, jullie doorzettingsvermogen en jullie liefdevolle ontvangst. Elke dag weer. Ik ben ervan overtuigd dat jullie allemaal zullen uitgroeien tot mooie, krachtige en leuke mensen.

Ik hoop dat ik over 40 jaar met net zoveel ambitie en energie mijn onderwijscarriere af kan sluiten, als ik ‘m begonnen ben. Misschien moet ik dan wel lachen om mijn onbevangenheid van nu.

Lieve groep 3/4, eerste klas, bedankt dat jullie er waren. Ik vergeet jullie nooit.

Veel liefs,

Juf Tessa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s