Ik heb nog nooit een boek gelezen

Ik schets graag het beeld van mezelf dat ik ’s ochtend vroeg aan de ontbijttafel zit met espresso en klassieke muziek. In dat beeld lees ik in diepe concentratie de krant en mompel af en toe wat over dat de wereld gek is geworden. Dit beeld staat haaks op de werkelijkheid. Buiten dat ik ’s ochtends amper tijd heb om m’n haar te kammen, laat staan rustig te ontbijten, gebruik ik kranten alleen voor papier maché. Sterker nog, ik lees eigenlijk nooit wat.

Eerlijk gezegd heb ik nog nooit een boek uitgelezen. Ik weet nog steeds niet hoe Dolfje Weerwolfje nou afloopt, op welk nummer Puk eigenlijk in de Petteflet woonde en hoe Harry Potter uit de bezemkast ontsnapte. Niet omdat ik het niet wilde, maar omdat de strijd met de concentratie domweg te groot was. Als ik een boekverslag moest maken las ik het eerste en het laatste hoofdstuk, de rest verzon ik zelf. Tegenwoordig word ik op regelmatige basis bestempeld als taalpurist. Ik kan dus niet bepaald zeggen dat mijn boekverslagfraude me heeft beperkt in het leven.

Leesonderwijs is belangrijk, dat weet ik. Zeker voor groep 3/4 waar ik nu de trotse juf van ben. Er wordt veel tijd aan besteed, en terecht. Veel kinderen kunnen zichzelf verliezen in verhalen en lezen graag. Behalve dan de kleine Tessa’s van de klas. Die zitten op de wc of staren naar plaatjes. Voor die kinderen is het een grote straf, terwijl hun juf nou niet echt een goed voorbeeld is. Een goed voorbeeld van een slecht voorbeeld, dat ben ik. Overigens snappen mijn leerlingen wel de woordgrappen steeds beter. Dat is ook wat waard!

Deze golf van gedachten bereikte mij vlak na het nakijken en invoeren van de Cito. Begrijpend lezen, drie minuten toetsen, AVI’s. Het ene resultaat nog dramatischer dan het andere. Ze vertellen zo weinig over het taalgevoel bij kinderen. Gelukkig bestaat taal uit meer vaardigheden dan alleen maar lezen. Daar heb ik geloof ik ooit iets over gelezen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s