Sarkitsme

Een nieuwe hype; zelf slijm maken. Een boterhamzakje met scheerschuim, lenzenvloeistof, water en lijm en je bent de trotse eigenaar van een zakje smerige bocht. Zo ook in mijn klas. Terwijl 3 meisjes in de kring vertellen over hun nieuwe aanwinst, bedenk ik dat ik hier best een grapje over kan maken.

“Weten jullie hoe je nog makkelijker slijm kunt maken? Als je verkouden bent een keer goed snuiven *ik doe het overdreven voor* dan heb je zo een hele zak vol!” Sommige kinderen lachen bescheiden terwijl anderen me wat glazig aankijken. Mijn grapjes landen niet altijd even goed bij kinderen van deze leeftijd. Soms werkt humor bijzonder goed voor de relatie en motivatie van leerlingen. Maar soms ook niet.

Dan hoor ik opeens Simon, die links naast me zit, luidruchtig zijn neus ophalen. Voor ik iets kan zeggen spuugt hij vol overgave een grote, dikke, groene klodder op de grond. Midden in de kring. Récht voor mijn voeten. Ik kijk hem vol ongeloof aan. “Simon! Wat doe je nu?” roep ik verbaasd. “Dat moest van jou!” roept hij terug. Ik word boos. “Hoe kun je nou denken dat je in de klas op de grond mag spugen? Ik maakte een grapje. Pak maar snel een doekje en ruim het op!” Stampvoetend loopt hij de wc in.

Even later ga ik naar hem toe. Ik zie 2 voetjes onder de wc-deur uit komen. “Simon” zeg ik “ik wil even met je praten, wil je de deur opendoen?” Langzaam gaat de deur van de wc open en ik zie het geschrokken, huilende gezicht van Simon. Ik zie meteen zijn oprechtheid. Ik zie dat hij geen slechte intenties had met zijn actie en dat hij is geschrokken van mijn felle reactie. Zijn impulsiviteit was sneller dan zijn ratio.

Ik pak zijn hand vast. “Ik had het grapje beter niet kunnen maken” zeg ik tegen hem. “Ik liet jou denken dat het echt was. Sorry. Kun je me vergeven?” Hij knikt en veegt zijn tranen weg.

“Maar jij had het niet moeten zeggen, dus ík ga het niet opruimen!” zegt hij rebels. Ik geef hem een rol keukenpapier in z’n ene hand en een fles allesreiniger in de andere. Je deed net precies wat ik vroeg, doe dat nu ook maar.

Humor in de klas. Ik denk voortaan wel twee keer na voor ik er een sarcastische opmerking uit flats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s