Een bekertje water

Katie is niet zichzelf vandaag. Ze is niet het energieke, eigenzinnige en opgewerkte meisje dat ik vorige week nog in de kring had. Ze is moe. Lusteloos. Ze hangt aan mijn been als een pasgeboren bonobo. Ze vraagt dingen die ze anders heel goed zelf kan en zit te dromen. Ze weet niet wat je met zichzelf aan moet, en daardoor ik ook niet. 

Tijdens het fruit eten komt ze even bij me op schoot. “Ik voel me niet lekker, juf. Ik moet steeds hoesten.” Voor kinderen onder de 6 jaar is het onmogelijk om deze zin hardop uit te spreken zonder er demonstratief *uche, uche!* achteraan te produceren. “Dat is niet fijn, Katie” spreek ik haar begripvol toe. “Gelukkig is het vandaag een korte dag. Zullen we het nog even proberen? Pak maar een bekertje water, dat helpt vaak als je je niet zo lekker voelt.”

Wanneer ze terugkomt drukt ze zich tegen me aan. Ze zucht. “Ik heb vanavond nog de avondvierdaagse..” Natuurlijk, de avondvierdaagse. De reden dat de helft van de kinderen erbij zit alsof ze de hele nacht kickbokswedstrijden hebben gehouden. Ik snapte zelf als kleuter al niet waar al dat lopen goed voor was, als je toch weer op dezelfde plek terug kwam. Ik vraag me af of deze kinderen een halve citroen met pepermuntjes in een stoffen zakdoek nog als een traktatie zien. “Weet je wat” zeg ik, terwijl ik haar aankijk “we lopen straks even samen naar mama om te vertellen hoe je je voelt, dan komt dat vast wel goed.”

Katie kijkt me verschrikt aan. “Nee” zegt ze zacht “Nee, dat kan niet. Dan komt papa helemaal voor niks. Ik loop met papa mee” Of andersom, denk ik nog. Ik ben voelbaar geraakt door waar het lieve, kleine hartje van Katie zich druk om kan maken.

Wanneer de school uit is, wil ik met haar meelopen, maar ze verdwijnt. Ze stapt zelfverzekerd in de richting van haar moeder. Vastberaden om haar vader de avond van zijn leven te bezorgden. Ik zwaai.

Het bekertje water heeft geholpen. Dit móét mijn huisarts weten. Zijn vak leek altijd veel ingewikkelder dan het is, een bekertje water helpt ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s