Daan’s eerste interview

Daan is 11 jaar, spraakzaam en heeft één grote droom; journalist worden. Hij koos mij om zijn debuut interview af te nemen.

Hij legde me het vuur aan de schenen met de volgende sterke en confronterende vragen, en ik mag het publiceren! 

Wanneer wist je dat je juffrouw wilde worden?

Toen ik zo oud was als jij wist ik dat nog niet, dus ik vind het knap dat jij al zo goed weet wat je wilt. Om eerlijk te zijn heb ik op de middelbare school niet zo mijn best gedaan. Ik moest van de havo af, maar achteraf was dat niet erg. Ik ging toerisme studeren en werkte daardoor veel met kinderen. Dat vond ik leuk. Zeker als kinderen me dingen vertelden die ze niet zomaar tegen iedereen vertellen. Toen wist ik zeker dat ik juf wilde worden, omdat ik dan langer met ze kan praten en ze beter kan leren kennen. Ook denk ik dat als iedereen naar een goede school zou gaan, en liefdevol wordt begeleid, er veel minder oorlog en ellende in de wereld zou zijn.

Waarom wilde je zo graag juffrouw worden?

Ik heb les gegeven aan kinderen die ook 11 jaar waren maar nog nooit naar school zijn geweest omdat ze uit een ander land komen. Zij vluchtten naar Nederland en kwamen bij mij in de klas. Toen zag ik hoe belangrijk het is om een goede juf of meester te hebben. Sommige dingen kun je niet zelf leren. Alles wat je kan (en dat is heel veel) heb je ooit geleerd. Zoals knippen, schrijven, tekenen, praten en samen delen. Dan is het wel belangrijk dat je een lieve juf of meester hebt die het goed kan uitleggen. Alles uit een boekje leren is ook maar saai.

Wat was je geworden als je geen juf was?

Toen ik klein was was ik heel creatief. Ik wilde grafisch ontwerpster worden. Tekenen, schilderen, filmpjes maken voor bijvoorbeeld een reclamebureau. Om op zo’n school toegelaten te worden moet je heel veel talent hebben. Ik werd na een paar gesprekken afgewezen voor het St. Lucas, dat is een school voor grafisch ontwerpers. Een paar maanden later kreeg ik een brief waarin stond dat ik toch was toegelaten. Toen was ik al begonnen op de andere school en wilde ik toch liever met kinderen werken. De hele dag op een kantoor zitten past toch niet zo goed bij me. Nu ben ik daar heel blij mee, anders zat ik hier niet. Dat zou pas echt jammer zijn.

Welke mensen inspireren jou?

Wat een mooie vraag, zeg. Er zijn veel mensen die mij inspireren. Eigenlijk alle mensen die ik goed ken, en vooral omdat ze mij goed kennen. Bijvoorbeeld mijn ouders, broer en vrienden. Ze doen hun best om mij goed te begrijpen en te helpen. Dat is fijn. De meeste mensen die ongelukkig zijn, zijn dat vaak omdat ze niet goed begrepen worden. Daarom inspireren zij mij ook om dingen anders te doen. 

Ook is er een meester van mijn school, de school waar je leert om juf te worden, die mij inspireert. Hij vraagt stelt goede vragen zodat ik nog beter nadenk over dingen die ik doe. Hij kan goed uitleggen en vindt het, net als ik, ook niet altijd belangrijk dat alles volgens de regeltjes gebeurt. Dat noem je met een moeilijk woord ‘authentiek’ zijn. Dat vind ik knap.

Als ik iemand moet noemen die bekend is, dan kies ik Lucille Werner. Dat is de mevrouw die Lingo presenteert. Niet omdat ik Lingo zo leuk vind, alhoewel ik stiekem weleens mee speel op de bank. Ik vind haar tof omdat ze grappig, aardig en knap is, maar vooral omdat ze een voorbeeld is voor alle vrouwen waar iets ‘mis’ mee is. Ze kan zelf niet goed lopen vanwege een beperking aan haar been. Ze heeft erg haar best gedaan om toch bij de televisie te gaan werken en trok ze niks aan van wat andere mensen daarvan vinden. Dat zou ik ook wel willen.

Wat vind je het stomste aan juffrouw zijn?

Ik vind alles leuk aan juf zijn! Maar als ik echt iets moet kiezen vind ik het minst leuk dat ik zo vroeg op school moet zijn. Ik houd niet zo van vroeg opstaan, dan ben ik nog een beetje suf. Maar als jullie om half 9 komen binnen stormen ben ik meteen wakker hoor.

En het leukste?

Dat ik geïnterviewd word door bikkels zoals jij, die hard werken en steeds beter worden in wat ze doen. Bedankt Daan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s