What the f*ck, juf?!

Het begint vaak ’s ochtends al, wanneer ik de school binnen kom. “Goedemorgen allemaal” wordt beantwoord met “yo, waar the fuck is mijn schrift? Dit is kapot raar! Juf, what the fuck?” En geloof me, ik heb me hieraan geërgerd. Veel, en lang.

Duizenden keer heb ik de kinderen aangesproken, terecht gewezen, het goede voorbeeld gegeven, ben ik juffenboos geweest. Het hielp niet. Het gebeurt. Op bijna alle scholen, in bijna alle plaatsen, door heel veel kinderen. Ik heb er goed naar geluisterd, en als ik erover nadenk is het meestal een schrijnend gebrek aan passende bijvoeglijk naamwoorden in hun vocabulair, en geen gebrek aan respect. Een keer fuck roepen heeft nog weinig te maken met respect en waardering voor de leerkracht, je ouders of de school. Als je als leerkracht iedere keer als zoiets gebeurt op je achterste poten gaat staan ben je aan het eind van de dag doodmoe. Bovendien zullen ze de ingehouden ‘fucks’ eruit gooien op het moment dat ze de school uit lopen. Missie niet geslaagd.

Het gebeurt toch wel. Dan liever in de klas, waar ik het hoor, en tot de conclusie kan komen dat jullie dit niet doen om elkaar te kwetsen. Als dit is hoe jullie communiceren, omdat het voor jullie de puurste vorm van communicatie is, zal ik dat accepteren. De wereld bestaat ook niet alleen uit lieve ‘Lisa’s en Lotte’s’ die altijd correct antwoorden, lekker ruiken, Hello Kitty sokken en Oilily sjaaltjes dragen en altijd netjes binnen de lijntjes schrijven. Onderwijs is -eren. Observeren, incasseren en accepteren. En om nou te zeggen dat wij als volwassenen op televisie en internet zo’n goed voorbeeld geven, nou nee.

Als dit voor jullie de manier is waarop je jezelf het beste duidelijk kunt maken, omdat je gewoon even niet weet hoe je het anders moet zeggen. Als dit voor jullie de manier is je gevoelens en gedachten aan mij uit te leggen… dan is dat fokking vet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s