Ze is heel intelligent, maar ze weet niks

“Ze is heel intelligent, maar ze weet gewoon niks.” hoor ik één van mijn AZC collega’s zeggen na een dag lesgeven aan de middenbouw. Ze heeft het over een meisje uit Eritrea, samen met haar familie gevlucht en sinds een paar weken bij ons op school. Door het horen van deze quote heb ik mijn visie op onderwijs weer een klein beetje kunnen bijschaven. 

Tijdens de opening van een nieuwe schooldag worden de dagen van de week doorgenomen. Routine is belangrijk en je moet natuurlijk weten welke dag het vandaag is. Dit gebeurt uiteraard door middel van een liedje. De eerste twee noten zijn nog niet door de klas gezongen of het eerder genoemde meisje (K.) schreeuwt door de klas; “Maandag!  MAANDAG?!” Redelijk irritant, want het was inderdaad maandag. Ze roept door de klas, verstoort het liedje en zorgt ervoor dat de rest van de klas achterover leunt op hun stoel omdat ze niet meer na hoeven te denken. Maar wat is het knap van haar, en wat is ze schattig als ze fanatiek meedoet. 

Het lijkt misschien heel gewoon om te weten dat de eerste dag van de week maandag heet. Wij weten het allemaal en vervloeken deze dag regelmatig. Maar als je uit een land komt waar leven op tijd en datum niet van belang is kan het knap lastig zijn opeens het besef te moeten creëren dat maandag nou eenmaal maandag is. Dit tijdsbesef komt nu, snel, en wat is ze trots. En dan te bedenken dat ze nog nooit naar school is geweest.

K. is een meisje dat het liefst de hele dag haar eigen zin doet, overal op af rent en alles wil zien. Ze loopt regelmatig de klas uit, staat bij de computer of op de wc, kijkt alleen maar rond en staat niet netjes in de rij. Ze loopt niet bepaald in de maat maar wat leert ze veel. 

Misschien zouden we het woord ‘intelligentie’ beter kunnen vervangen door ‘nieuwsgierigheid’. Waar heb je nou eigenlijk het meeste aan? Als ik zou zeggen dat ik niet weet dat de slag bij Nieuwpoort in 1600 plaatsvond word ik misschien dom gevonden. Maar wat nou als nooit iemand me dit verteld heeft en ik daardoor er ook niet nieuwsgierig naar was? Ben ik dan dom of heb ik buiten mijn schuld om kansen gemist? K. is slim omdat ze alles wil weten wat haar nog nooit verteld is.

De wereld is ontworpen om je klein te houden. Ze weten alles al maar ze proberen het geheim te houden. Vliegen naar Mars en rijden op water, maar er wordt ons geleerd om te haten. Bang te zijn voor wat we niet kennen, geen vragen te stellen maar schelden en wegrennen. – Lange Frans

Je kunt dus best intelligent zijn zonder dat je iets weet. Neem die gedachte vooral mee naar je eerstvolgende tentamenweek!

  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s