Gefeliciteerd, je hebt gefaald!

“Tessa, we zullen je helaas moeten verwijderen van de havo.” “Je bent gezakt voor je rijbewijs.” “Het is niet meer mogelijk je propedeuse te halen.” “Je ingeleverde product is helaas nog onvoldoende.” “Je hebt je Performance Assessment niet gehaald.” “Je bent niet toegelaten op het St. Lucas college.” “Je voorbereiding laat te wensen over.” “Uitslag LKBT rekenen: onvoldoende.”

Dit is nog maar een kleine greep uit de uitspraken die ooit tegen me gezegd zijn met maar één conclusie: gefeliciteerd, je hebt gefaald. En terwijl de uitnodigingen voor examenfeestjes, etentjes voor dat belangrijke gehaalde examen of andere succeservaringen me om de oren vliegen zijn de meeste tranen die ik ooit heb gelaten te linken aan het feit dat ik had gefaald. Nu ik dit schrijf besef ik dat ik, als ik al die fouten niet had gemaakt, ik een heel ander leven zou hebben gehad. Een leven achter een bureau maar dan zónder kindjes, onvoorstelbaar saai dus.

Vroeger werd mij vaak gezegd  “van fouten kun je leren” en “fouten maken is niet erg”. Die uitspraken deden me niet zoveel, eigenlijk nog steeds niet. Je hebt je best gedaan voor iets en het is je niet gelukt. Je vergelijkt jezelf met alles en iedereen die het wel goed heeft gedaan en voelt je ongelooflijk stom. Lieg nooit tegen jezelf. Je bent gezakt dus je bent nu nog niet goed genoeg. Hoe moeilijk het ook is, probeer anderen niet de schuld te geven. De meeste uitvindingen zijn gedaan doordat iemand iets fout deed en zo iets ontdekte wat nog niemand wist. Vaak is het de terugblik achteraf, misschien zelfs jaren later die je doet beseffen hoe goed je weg bent gekomen en wat je ervan hebt geleerd. Ik weet inmiddels 1000 manieren waarop ik iets níet moet doen.

Als je slaagt word je onthaald als een held. Je krijgt kusjes, knuffels, kaartjes, slingers, felicitaties. Iedereen is trots op je. Je bent een kanjer. Wat nou als we deze positieve aandacht voortaan aan de diegenen geven die ’t het hardst nodig hebben omdat ze verdrietig zijn? In plaats van een schrale je hebt toch je best gedaan.

Vraag jezelf maar eens af wat nou echt de grootste fout is die je ooit gemaakt hebt. Over het algemeen zijn dat dingen die beginnen met iets kleins. Misschien heb je je broertje uitgescholden of heb je een half kapotte auto gekocht? Misschien baal je ervan dat je ooit bent begonnen met roken, miste je net dat ene doelpunt of was je op het verkeerde moment op een verkeerde plaats? Hoe dan ook, wat het ook is. Je hebt ervan geleerd. Niet meer doen.

En lieg nooit tegen jezelf…

  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s