De spreekbeurt: van stotteren naar shinen

Als (bijna) juf zijnde is de spreekbeurt voor mij één van de hoogtepunten van de week. In mijn ogen zelfs een fenomeen. In een paar minuten tijd zie je een kind veranderen. Het kan een hoogte- of dieptepunt betekenen maar hoe dan ook is het een moment of fame.

Ik zie mezelf nog staan als klein meisje van 8. Blonde haartjes in twee staartjes, met potjes voor me op tafel en zweet in m’n handjes stond ik over m’n brilletje heen de klas in te kijken. Mijn spreekbeurtdebuut over het lieveheersbeestje. (Ik moest mijn liefde voor pinguïns nog ontdekken.) Ik wist er natuurlijk álles over. ‘Aan het aantal stippen op zijn rug… Kun je zien..’ precies ja. En de juf, die keek me supertrots aan.

Jaren later kreeg ik een nieuwe kans. Ik praatte veel te snel waardoor ik op het allerlaatste moment moest kiezen tussen het woord ‘spelers’ of ‘deelnemers’. Voor ik het wist passeerde het woord ‘speelnemers’ spontaan mijn lippen. Even was het stil voordat de klas hard moest lachen. Intens geluk overviel me. Toen wist ik het; de rest van mijn leven wordt een spreekbeurt!

Inmiddels weet ik dat het spreken voor een grote groep niet altijd piece of cake is. Tijdens mijn stage op Mallorca in een enorm hotel had ik de twijfelachtige eer om de dag na de verloren WK finale tegen Spanje (ik zal het er niet inwrijven) een bingo te presenteren. In 5 talen, jawel, ook in het Spaans. Van de 900 aanwezige gasten was er geen Spanjaard te bekennen aangezien zij naar alle waarschijnlijkheid hun roes uitsliepen maar ik moest de Spaanse nummers omroepen van de directeur. Ik werd bekogeld met plastic bekers, peuken, drank en alles wat voor handen was door dronken Nederlandse jongeren. Ik bleef staan, maakte de avond af in alle talen en sloot af met ‘trouwens, ik ben Nederlands’. Ik heb nog een fles wijn gekregen van een half huilende puber met spijt.

M’n punt is; spreken in het openbaar kan je een wereldgevoel geven maar ook ontzettend tegenvallen. Iedereen die hier ervaring mee heeft zal dit beamen. Een spreekbeurt is hier het startpunt van. Door goed te oefenen met spreken en vertellen kan je later heel succesvol worden.

Na een adembenemende spreekbeurt afgelopen jaar van een leerling van groep 8 over kindermishandeling gaf hij na zijn goede beoordeling toe ‘ey juffrouw, ik heb dit gewoon gisteren pas voorbereid hè!’ Prima jongen, je hebt talent. Misschien word je wel de nieuwe Obama.

Dus… Zijn er nog vagen?!

Colt_Lieveheersbeestje%20800-600px

Oja, dit is een lieveheersbeestje. Doorgeven alsjeblieft!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s